Monday, January 11, 2010 | | |PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH


Assalamulaikum buat sahabat2 mahasiswa/i ukm. Akhir2 ini, jelas terpampang di dada2 akbar dan di kaca TV berkenaan Penggunaan Nama Allah oleh orang kristian. Permohonan Gereja Katholik tersebut untuk menggunakan kalimah "Allah" di dalam agama mereka kemudian diluluskan penggunaannya oleh Hakim Lau. Namun KDN telahpun menghantar surat rayuan agar kelulusan itu ditarik balik. Selain KDN ramai lagi pihak2 NGO lain yang menentang penggunaan tersebut. Namun begitu wujud juga pihak2 yang menyokong penggunaan tersebut dan ini merupakan suatu tindakan yang menyedihkan bagi umat islam.

Allah sememangnya Tuhan untuk semua umat manusia yang melata di muka bumi ini. ini kerana Allah lah yang menciptakan bermula dengan penciptaan nabi Adam A.S. Kemudian Justify Fullberkembang biaklah umat manusia yang wujud dimuka bumi. Umat2 sebelum kedatangan Nabi Muhammad menganut agama samawi yang dibawa oleh Nabi Musa, Nabi Isa, Nabi Daud dan lagi melalui kitab taurat, injil dan zabur. Kitab2 yang dibawa oleh Nabi2 terdahulu meneyeru manusia menyembah Tuhan yang satu iaitu Allah. Namun begitu, telah berlaku penyelewengan terhadap kitab2 tersebut menyebabkan mereka tidak lagi menyembah Allah sebagaimana yang di bawa oleh Nabi2 tersebut.

Tuhan yang disembah oleh umat2 tersebut bukan lagi Allah, mereka telah menyembah berhala, patung2, pokok, api, bulan dan sebagainya. Amalan yang dilakukan oleh mereka ini adalah syirik dan bercanggah dengan agama samawi yang sebenar. Oleh itu, jelaslah di sini bahawa tuhan yang mereka sembah bukanlah Allah yang Esa sepertimana yang disemabah oleh umat islam. Namun begitu, mereka sebenarnya percaya bahawa Tuhan mereka yang sebenar adalah Allah. hal ini dapat dilihat berdasarkan Firman Allah :

" Dan sekiranya kamu bertanya kepada mereka siapakah yang menciptakan langit dan bumi, nescaya mereka menjawab Allah "

Seperti yang diketehui oleh semua pihak, dalam agama kristian mereka mengamalkan konsep trinity iaitu tuhan yang berbilang bilang. Hal ini jelas berlawanan dengan Firman Allah dalam surah al-Ikhlas ayat 1 yang berbunyi :

" katakanlah wahai Muhammad, Dialah Allah yang Esa "
Ayat ini menunjukkan bahawa Allah hanya satu, dan tidak berbilang-bilang sepertimana dalam agama kristian.

Oleh itu, sekiranya penggunaan nama Allah ini dibenarkan, ia akan membawa kecelaruan kepada umat islam. Umat islam pasti kan tertanya2 adakah Allah yang disembah oleh umat islam sama dengan "Allah' yang disembah oleh orang kafir. Hal ini mungkin akan mengakibatkan terdapat umat islam yang tidak lagi mempunyai sensitivi terhadap agama islam dan mengambil ringan tentang abidah2 dalam islam yang pada akhirnya akan mengakibatkan susah untuk membezakan antara orang islam dan orang kristian.

Allah yang seperti kita ketahui juga mempunyai 99 nama iaitu dikenali sebagai Asma ul-Husna. Asma ul Husna ini merupaka sifat2 Allah yang melebihi sifat2 makhluk yang lain. Oleh itu, penggunaan perkataan " Allah " dalam agama kristian juga dilihat sebagai suatu pencabulan terhadap sifat Allah kerana jelas menunjukkan tuhan yang mereka sembah berbeza dengan Allah bagi umat islam. Penetapan sifat2 Allah itu sebenarnya ada disebut dalam sebuah kitab dimana ia khusus untuk Tuhan orang Islam sahaja iaitu Allah.

Akhirnya, saya menyeru sahabat2 agar bertegas dalam isu ini dan memberikan pemahaman terhadap sahabat2 yang masih leka dan mengambil acuh tidak acuh akan isu ini. Ketahuilah bahawa nabi ada bersabda :

" Barangsiapa yang tak mengambil berat dalam urusan umat islam, bukan dari golongan kami"

Oleh itu, mainkanlah peranan masing2 disudut yang tersendiri agar penggunaan nama Allah oleh agama kristian ini tidak berjaya dan tidak terlaksana bagi menjaga maslahat umat islam. Mohon teguran andai saya tersilap....

Wallahu a'lam.................

2 comments:

  1. Ibn Barudin says:

    Salam,saya setuju,kita mesti halang orang kristian daripada membuat kekeliruan dan fasad dlm hal ini.isu 'aqidah mesti dipertahankan.tiada kompromi dlm soal ingin membenarkan org kristian menggunakan kalimah Allah berdasarkan pemahaman mereka yg kufur dan batil.

  2. abubasyer says:

    Kita bersama dlm mempertahankan kalimah Allah tidak dibenarkan digunakan oleh agama bukan Islam, kerana kalimah Allah adalah khusus untuk umat Islam sahaja. Dlm blok saya pun dah saya jelaskan mengenai isu ini, jika ada masa sila ziarah blog saya www.abubasyer.blogspot.com.

NOTIS

Harap maaf...Blog dalam proses baik pulih

ANAK SEDARA

ANAK SEDARA

  © Blogger template Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP